Ereksiyon Bozukluğu nedir?

Başarısızlık korkusu, reddedilme, kendi değersiz hissetme, stres, depresyon ve eşler arasındaki sorunlar gibi psikolojik faktörler, ereksiyon bozukluklarına yol açabilmektedir. Aynı zamanda, tamamen organik nedenlere dayanan yetersizlik sorunları da psikolojik problemlere yol açabilmektedir. Oluşan bu psikolojik problemler de mevcut yetersizlik sorunlarını, daha da güçlendirebilmektedir.

Tekrardan başarılı bir cinsel hayata kavuşabilmek için, bu problemlerin gözardı edilmemesi gerekmektedir. Ancak, her psişik problem her zaman yoğun bir psikoterapi gerektirmemektedir. Psikoterapi hizmetlerinden yardım alma ve cinsel terapilerin yardımıyla birbirlerini destekleyen çözümlerin kademeli olarak bir arada uygulanması, en mantıklı ve olumlu sonucu sağlayacaktır.

Ereksiyon bozukluklarının psikolojik nedenleri

Erkeklerin büyük çoğunluğu, hekim tarafından ereksiyon bozuklarının psikolojik durumlarıyla ilişkili olduğunun söylenmesinden çok etkilenirler. "Psikolojik kaynaklı" durum ifadesi, “insanın” kulağına sanki sıradan “normal” bir insan değilmiş gibi gelmektedir. Elbette hiç kimse “anormal” olmayı istemez. Bu nedenle de, öncelikle bu ifadenin gerçekte ne anlama geldiğinin açıklaması yararlı olacaktır.

Normal olarak, beynimiz cinsel tahrik unsurlarını (örneğin; arzulanan bir kişiyi görmek, dokunmak, belirli kelimelerin kullanılması, fantezilerin düşünülmesi) sinir sisteminde belirli sinyallere dönüştürür ve bu sinyaller de ereksiyonu tetiklerler. Bu, elbette otomatik olarak gerçekleşmez, beynimiz öncellikle mevcut durumda ereksiyonun “uygun olup olmadığını” ve bunu isteyip istemediğimizi kontrol eder. Psikolojik kaynaklı (psikojen) ereksiyon bozukluğu durumlarında, cinsel tahrik unsurları cinsel uyarılmayı sağlayan sinir sinyallerinin oluşmasını sağlamazlar.

Cinsel tahrik unsurlarının arzu edilen etkiyi göstermemesinin birçok nedenleri olabilmektedir.

Bu nedenlerden en önemli ve sık görülenleri şunlardır:

  • Eşler arasındaki problemler
  • Birbirlerine yeterince zaman ayıramamaları, birlikte yaptıkları faaliyetlerinin olmaması, yakınlaşma ve iletişim eksikliği
  • Kendi duygularını, arzularını, ihtiyaçlarını, beklentilerini ve ilgi alanlarını yeterince anlatamama veya belli edememe
  • İletişimdeki olumsuz davranışlar (eşine karşı huysuz davranma, küfretme gibi)
  • Evlilikten beklentilerinin farklı olması veya çocuk isteği
  • Eşlerden birinin sağlık problemleri olması
  • Görev paylaşımından memnun olmama
  • Rutinlik, sıkılma ve ritüellerin çıkmaza girmesi
  • Birbirine karşı hissedilen sevginin azalması
  • Kıskançlık, evlilik dışı ilişkiler
  • İşini kaybetme korkusu veya işyerinde uygulanan baskı nedeniyle hissedilen stres ve korku
  • Yaşanan mali zorluklar
  • Beğenilmeme veya başarısız olma korkusu, gerçekçi olmayan beklentiler, cinsel açıdan yeterince tecrübeli olmama, yeni bir ilişkinin başlangıcında hissedilen zorluklar
  • Depresyonlar
  • Travmatik cinsel deneyimler
  • Cinsel eğilimlerdeki belirsizlik
  • Cinsel Mitler

Psişik kaynaklı nedenler, uzun süre organik kaynaklı olmayan tüm rahatsızlıklar için sorunları içerisinde toplanmaya yönelik bir havuz olarak görülmüştür. Günümüzde ereksiyon bozuklukları, şu anda prensip itibarıyla çok faktörlü, bir başka deyişle birden çok nedene bağlı bir rahatsızlık olarak değerlendirilmektedir. Bunun anlamı, özellikle başlangıçta sadece organik kaynaklı olarak ortaya çıkan bir ereksiyon bozukluğunun ardından bazı psişik problemlerin de peşi sıra oluşmasına yol açabildiği ve oluşan bu yeni psişik sorunların da mevcut ereksiyon bozukluğunun devam etmesine veya daha da güçlenmesine neden olabildiğidir. Bu durum, özellikle beğenilmeme ve başarısız olma korkusu örneğinde açık ve net olarak görülebilmektedir. Bir veya birden fazla defa başarısız olma durumu, ilgili erkeğin bir sonraki cinsel ilişki öncesinde ve sırasında tekrardan başarısız olma korkusu hissetmesine neden olabilmektedir. Ancak, bu korku ve yoğun bir şekilde kendi kendini durumunu izleme ve kontrol etme baskısı, ereksiyon yeteneğinin üzerinde olumsuz etki yaratmakta ve başarısızlığa yol açmaktadır. Bu durum, insanın kendisini bir kısır döngü içerisinde bulmasına neden olmaktadır. Başarısız olma korkusu, başarılı bir ereksiyonu önlemektedir. Bu durumda, ilgili kişinin bir sonraki cinsel ilişkide daha büyük korkular hissetmesine neden olmaktadır.

Organik kaynaklı bir ereksiyon bozukluğunda, rahatsızlığın gerçek nedenlerinin giderilmesi her zaman mümkün olmamaktadır. Buna karşın, psikolojik kaynaklı ereksiyon bozukluklarında ise başarıyla mücadele edilebilmektedir. Bu nedenle de, psikojen ereksiyon bozuklukları korkulmaması gereken rahatsızlıklardır.

(Yayınlanan yazılar kaynak göstermeden, izinsiz kullanılması, kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Yayınlanan yazılar, makaleler, haberler kaynak gösterilerek içeriği değiştirilmemek şartıyla yayınlanmasına izin verilmektedir.)

Abdullah ÖZER

Sosyal Çalışmacı, Bilim Uzmanı (Klinik Psikoloji), Aile Danışmanı

Uluslararası Akredite olmuş olduğu Psikoterapi Ekolleri ve Yöntemleri:

Ego State Therapy International (ESTIAkredite Ego State Terapisti
Ego-State-Therapie Deutschland (EST-DEAkredite Ego State Terapisti
Deutsches Focusing Institut (DFIAkredite Focusing Danışmanı/Terapisti
Deutsche Gesellschaft für Sexualforschung e.V. (DGfSAkredite Cinsel Danışman
Milton Erickson Gesellschaft für Klinische Hypnose e.V. (M.E.G.Akredite Hipnoterapist
World Association for Positive and Transcultural Psychotherapy (WAPPAkredite Pozitif Psikoterapi Danışmanı
Viktor Frankl Institute Vienna (VFIAkredite Logoterapi ve Varoluşçu Analiz Eğitmeni

Üyesi olmuş olduğu Uluslararası Mesleki Kuruluşlar:

International Society of Hypnosis (ISH)
European Society of Hypnosis (ESH)
Milton Erickson Gesellschaft für Klinische Hypnose e.V. (M.E.G.)
Viktor Frankl Institute Vienna (VFI)
World Association for Positive and Transcultural Psychotherapy (WAPP)
Deutscher Dachverband Für Psychotherapie (DVP) e.V.

Psikosentez Danışmanlık ve Eğitim Merkezi Türkiye İzmir'de ve Almanya Münih/Düsseldorf şehirlerinde Almanca ve Türkçe yüz yüze seanslar vermektedir. Bunun haricinden Dünya'nın neresinde yaşıyorsanız yaşayın Türkçe ya da Almanca Online Terapi, Online Cinsel Terapi, Online Psikoterapi ya da Online Psikolojik Danışmanlık ile SKYPE ya da WhatsApp üzerinden seanslara katılabilirsiniz. Bunun için Online Terapi sayfamıza göz atabilirsiniz.