Cinsel Terapi: Hamilelik Döneminde Cinsel Yaşam

Gebelik döneminde cinsellik mümkün mü?

Normal seyreden bir gebelikte seksin hiç bir sakıncası yoktur. Sadece erken doğum riski, kanamalar, erken doğum sancıları ve başka komplikasyonlar varsa, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı hamilelik esnasında cinsel ilişkiyi tavsiye etmeyebilir. Bu hamileliğin kalan süresi boyunca cinselliğin bir tabu haline gelmesi gerektiği anlamına gelmek zorunda değil. Fakat bazı çiftleri karındaki bebek düşüncesi tedirgin eder. Bazı kadınlar ise hamilelikte seks için fazla yorgun ve bitkin hisseder ya da hamilelikten dolayı yaşadığı mide bulantısı yüzünden sıkıntı yaşar. Bunun aksine bazı kadınlar ise gebelik döneminde yaşadıkları seksi oldukça yoğun yaşar. Hamilelikte cinsel organlarda kan akışının oldukça hızlı olması seksten alınan zevki ve orgazmın şiddetini arttırabiliyor.

Gebelikte yaşanan cinsellikte bebek güvendedir; ne hareketler ne temas ne de orgazm bebeğinize zarar verir. Gebelikte yaşanan cinselik esnasında büyük bir ihtimalle rahimde kasılmalar hissedilebilir. Ancak, bu geçici bir durumdur. Rahimdeki bu kasılmalar doğumu tetiklemez.

Karın büyüyünce ne yapmalı?

Hamileliğin ilk üç ayında embriyon ve rahim o kadar küçüktür ki ne karın görülür ne de hissedilir durumdadır. Ama zamanla karın büyümeye başlar ve bu da cinsel aktivitede erkeğin üstte olma durumunda sorun yaratabilir. Bu durumda karnın rahatsızlik vermeyeceği farklı pozisyonları deneme zamanı gelmiştir. Örneğin kaşık poziyonu (Almanca: "Löffelchen-Stellung") adı verilen poziyonda erkek ve kadın ya sağ tarafında ya da sol tarafında yatar ve erkek kadının vajinasına arkadan ulaşılır.

Cinsel isteksizlik halinde ne yapılmalı?

Cinsel ilişki tüm gebelik dönemi boyunca mümkündür. Fakat cinsel ilişkiye karşı olan istek hem kadında hem de erkekte azalabilir. Bunun unutulmaması ve eşlerin birbirilerine karşı sağduyulu davranması gerekir. Başarılı bir cinsel hayat her zaman her iki tarafında arzusuna bağlıdır- kadın hamile olsa da olmasa da.

Not: Bu dönemin en büyük avantajı her hangi bir doğum kontrol yöntemi kullanmak zorunda olmayışınızdır.

Abdullah ÖZER
Sosyal Hizmet Uzmanı, Klinik Psikoloji Bilim Uzmanı, Aile Danışmanı